Primul club din Moldova calificat în grupele Ligii Campionilor reprezintă, de fapt, Transnistria, un stat nerecunoscut de comunitatea internaţională. „Adevărul“ vă prezintă zece detalii despre formaţia care tocmai a doborât Real Madrid la ea acasă.

În decurs de câteva săptămâni, Sheriff Tiraspol a trecut de la stadiul unei echipe care „n-are ce căuta în grupele Ligii Campionilor“ la cel de revelaţia competiţiei.

1. Transnistria, o zonă crepusculară

În primul rând, Sheriff Tiraspol, deşi reprezintă Republica Moldova, provine dintr-un stat separatist, numit Republica Moldovenească Nistreană (RMN). Sau Transnistria, pe scurt. Din punct de vedere geografic, zona se află la graniţa dintre Moldova şi Ucraina. Potrivit ultimului recensământ din 2014, aici trăiesc aproape 475.000 de oameni. Capitala e Tiraspol. Cei mai mulţi locuitori nici nu se consideră a fi moldoveni, ci ruşi. De altfel, Rusia are o prezenţă militară masivă în zonă, iar în 2014 parlamentul semi-independent din Transnistria a cerut anexarea de Rusia, exact cum s-a întâmplat cu Crimeea!

Chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat, Transnistria rămâne un fel de zonă crepusculară! Pentru că, deşi e un stat nerecunoscut la nivel internaţional, are propriul său guvern, dar şi o monedă, rubla transnistreană, care nu se găseşte nicăieri, în afara acestei regiuni! Alt amănunt bizar: aici, telefoanele mobile nu preiau semnalele venite dinspre Republica Moldova, deşi graniţa e la doar 20 de kilometri distanţă!

Având în vedere această situaţie, demnă de „Vestul Sălbatic“, nu e de mirare că în Transnistria corupţia şi crima organizată fac ravagii. Iar toată zona pare că a rămas încremenită în timp, cu drumuri groaznice şi un gri predominant, care aminteşte de comunismul de pe vremea URSS-ului.

Sheriff, cu venituri mai mari decât toată Moldova!
Compania Sheriff, fondată în 1993, controlează tot în Transnistria. A apărut, iniţial, ca o organizaţie caritabilă, după care s-a dezvoltat atât de mult încât, în acest moment, veniturile sale anuale sunt de două ori mai mari decât bugetul Republicii Moldova. Sheriff deţine benzinării, supermarketuri, o companie de telefonie mobilă, una de construcţii, un canal de televiziune, o agenţie de publicitate, o fabrică de băuturi spirtoase („KVINT”), dar şi două fabrici de pâine! De asemenea, Sheriff e dealer-ul oficial al Mercedes-Benz, în regiunea transnistreană.
Iar „tentaculele“ companiei ajung, bineînţeles, şi în politică. În decembrie 2020, Sheriff, prin partidul pe care îl controlează, Obnovlenie, a câştigat majoritatea parlamentară.
3. Preşedintele, un fost agent KGB
Omul din spatele companiei Sheriff, Viktor Gushan, are un CV demn de tot ce se întâmplă în Transnistria. Preşedintele companiei Sheriff e şi preşedintele clubului de fotbal cu acelaşi nume. Un fost agent KGB, Gushan a fondat echipa alături de un alt fost agent, Ilya Kazmaly. Proiectul lor fotbalistic a început în 1997 şi, într-o primă fază, s-a numit Tiras Tiraspol, denumire care a fost schimbată după un an.
mai mult la :

adevarul.ro/news/sport/

Lasă un răspuns