AcasăMoldovaDincolo de Prut și la Tiraspol

Dincolo de Prut și la Tiraspol

-

De cum ajungi pe la mijlocul podului peste Prut vezi steagul românesc fîlfîind jos, pe malul apei. E înfipt acolo spre a aminti călătorului că și dincolo de apă se află tot pe un pămînt românesc. Ei bine, dar de îndată ce ajungi în vama românilor moldoveni lucrurile încep să se schimbe. Încep controalele, cititul și răscititul documentelor, ca în cel mai „estic” stil posibil, ca să nu-i spun comunist, sovietic sau căcăcios milițienesc. Unde mergi, ce duci, ce vinzi etc. Asta este, am zis și am așteptat cuminte, ascultînd mereu o limbă română frumoasă, cîntată, îndulcită la consoane și pe la sfîrșitul cuvintelor.

Satele seamnă cu acelea de dincoace de Prut, doar că Leușești este deja prima emblemă moldavă a satului mai sărăcuț, cu niște case mai mici, fără acareturi impunătoare, fără șuri, fără grajduri și fără magazii, cu grădinile golașe și cu pomii pregătiți de iarnă. Satele Moldovei arată așa cum sunt și multe dintre cele de dincoace de Prut, mai sărace și mai apăsate de cerul plumburiu, cu o nevoie cumplită de modernizare, cu drumuri de pămînt, cu puțini „bunei” grăbiți să treacă drumul de la o casă la alta, cu puțini tineri și cu aceeași înfățișare de dormitor rural ocolit de economie și uitat de programele statului. Și în surata noastră țară de limbă și istorie românească, guvernele au uitat de sate și de țărani și s-au complăcut în a le trata ca pe niște rezervoare de forță de muncă pentru vestul Europei.

mai mult la  /www.cotidianul.ro/dincolo-de-prut-si-la-tiraspol/

Lasă un răspuns

- Advertisment -

Must Read

„Eu apăr în primul rând Ucraina, dar și România”. Un etnic...

Octavian Magas s-a înscris voluntar în armata ucraineană imediat după ce a aflat că Ucraina a fost invadată de Rusia. Acum luptă în prima...